Pancake Rüyası

Pankek, genellikle kahvaltıda servis edilir. Sabahların vazgeçilmez tatlarından biri olan pankek; akçaağaç şurubu, sürülebilen çikolata, tereyağı ya da reçel gibi içeriklerle birlikte tüketilir. Pankek yapımı son derece basittir. Aynı zamanda temel malzemeleri de süt, un, yumurta, şeker, tuz ve kabartma tozudur. Bu malzemeler karıştırılarak pürüzsüz bir hamur elde edilir. Hazırlanan hamur, kızgın bir tavada pişirilir ve servis edilir. Günün her saatinde ailenize, arkadaşlarınıza ya da misafirlerinize hazırlayabileceğiniz bu benzersiz ürünü, farklı çeşitlerle de sunabilirsiniz. Örneğin çikolatalı meyveli pankek, canınızın tatlı istediği her an büyük bir iştahla yenilebilir. 

 

Pankek hazırlarken bazı püf noktaları kullanarak şık ve lezzetli bir servis yapabilirsiniz. Pankek hamurunu karıştırırken çok fazla karıştırmamaya özen göstererek işe başlayabilirsiniz. Hamurun pürüzsüz hâle gelmesi için belli bir seviyede karıştırılması yeterlidir. Aşırı karıştırmak, pankeklerin kabarmasını da engelleyebilir. Pişirme sırasında ise tavayı mutlaka yağlamalısınız. Tavayı hafifçe yağladığınızda pankekler yapışmaz. Ayrıca tavanın ısısı da pankeklerin istediğiniz gibi olmasında son derece önemlidir. Ortalama bir sıcaklığa sahip olan tavada pişirdiğiniz pankeklerin alt yüzeyi kızardığında ise hemen ters çevirmelisiniz. Bu sayede her iki taraf da eşit şekilde pişecektir.

Eski Yunan mutfağından günümüze gelen bir lezzet

Eski Yunan ve Roma’da pankek ve benzer tariflere sıklıkla rastlanır. O dönemde krep benzeri yiyecekler; süt, yumurta ve un karışımından yapılarak bal, zeytinyağı ve şarapla servis edilirdi. Bugün hazırlanan ve servis edilen pankekler ise, Amerika kıtasında kolonileşme döneminde popüler hâle gelmiştir. Pankekin ilginç yanlarından biri ise bazı ülkelerde farklı isimlerle bilinmesidir. Örneğin İngiltere’de “pancake” olarak adlandırılırken, Fransa’da “crêpe”, İsveç’te ise “plättar” olarak bilinir. Bununla birlikte Hollanda’da “poffertjes” ismiyle adlandırılır. 

Orta Çağ’da pankek, Avrupa kıtasında popüler bir yiyecek hâline geldi. Bu dönemde pankek, genellikle çeşitli baharatlar ve sebzeler ile tatlandırıldığı için son derece önemlidir. Hatta İngiltere’de, Pancake Day adı verilen bir festival bulunur. Bu festival, Hristiyan dinine göre şubat ayının son haftasına denk gelir. Bugünlerde ise pankek dünya genelinde popüler bir yiyecek hâline gelmiştir. Bu sebeple pek çok kültürde farklı şekillerde hazırlanır. Örneğin mevsimine göre orman meyveli pankek hazırlayarak hem tatlı ihtiyacınızı giderebilir hem de sevdiklerinize unutulmaz bir sunum yapabilirsiniz.

Sağlıklı pancake alternatifleri

Pankek genel olarak kahvaltıda tercih edilen lezzetli bir yiyecektir. Bununla birlikte çikolatayla servis edilen çeşitleri gibi bazı pankek tarifleri yüksek kaloriye sahiptir. Sağlıklı alternatifler hazırlayarak daha düşük kalorili ve besleyici bir pankek yapabilirsiniz. Bu sebeple sağlıklı besinler arasında yer alan yulafı kullanarak sağlıklı bir pankek hazırlayabilirsiniz. Bunun için yulaf ezmesi, yumurta, süt veya badem sütü, muz, vanilya ve kabartma tozu gibi malzemeler kullanarak sağlıklı bir pankek hazırlayabilirsiniz. 

Pankek pek çok sağlıklı içerik tercih edilerek hazırlanabilir. Örneğin badem, düşük karbonhidrat içeriği ile besleyici bir alternatif olduğu için badem unu, yumurta, süt veya badem sütü, vanilya özü ve kabartma tozu gibi malzemeler kullanılarak leziz ve sağlıklı bir tarif yaratılabilir. Ayrıca unsuz ve sağlıklı bir tarif yapmak istiyorsanız sadece muz ve yumurtayı kullanarak da pankek hazırlayabilirsiniz. Damak zevkinize göre birbirinden güzel pankekler yapabileceğiniz için kabak püresi, yumurta, badem unu, tarçın, vanilya ve kabartma tozu gibi malzemeler kullanarak yüksek miktarda lif, vitamin ve mineral içeren tarifler hazırlayabilirsiniz. Verdiğimiz sağlıklı pankek alternatifleri sayesinde düşük kalorili ve besleyici tarifler yapabilirsiniz. Ayrıca farklı meyve ve sebzeleri de dâhil ederek kendi tarifinizi oluşturabilirsiniz. 

Yukarı Çık
asd

Tunalı Hilmi Cd. No.81/A Kavaklıdere Ankara

Telefon: +90 312 427 40 44

info@elizinn.com.tr

WhatsApp