Geçmişten Günümüze Kadar Uzanan Bayram Gelenekleri Nelerdir?
Türk toplumunun fertleri olarak biliriz ki dini bayram adetleri, eski çağlardan günümüze kadar hep dolu dolu bayram kutlamaları ve sıcacık anlar ile anılmıştır. Özellikle Anadolu’nun geçmişten gelen bazı bayram gelenekleri, bazıları modernize edilmiş veya unutulmuş olsa da hala varlığını sürdürmektedir. Bu yüzden de Ramazan Bayramı veya Kurban Bayramı gibi bayram kutlamaları kendilerine has, muhteşem adetleriyle birlikte anılır. Ayrıca bayramlara lezzet katan sofralardaki yiyecek ve tatlılar da geçmişin gelenekleriyle birlikte paylaşılır ve yarattığı tatlı anlarla birlikte her daim geleceğe aktarılır.
Ramazan Bayramı kapıda! Birbirinden ilginç bayram gelenekleri hakkında daha fazla bilgi edinmenin tam zamanı!
Kolonyalı Karşılama
Misafirleri görür görmez “Kolonya alır mısınız?” deriz. Çünkü ilk kez 17. yüzyıl Almanya’sında ilaç olarak kullanılan kolonya, Osmanlı İmparatorluğu’na girişinden bu yana Türk kültürünün vazgeçilmez unsurlarından biri haline geldi. Ziyaretçilere sunulmasının nedeni gerçekten çok enteresan bir gelenekle ilişkili: Kolonyanın Osmanlı İmparatorluğu’na ilk girişi sırasındaki yüksek maliyeti göz önüne alındığında, ev sahipleri genellikle ziyaretçilerine beğenilerinin bir göstergesi olarak koku hediye ederlerdi. Bayramlarda ailenin en küçüğü misafirleri kolonyayla karşılıyor, tuttukları şekerler ise ziyaretlerin vazgeçilmezi oluyor.
Çocukların Favori Anı
Çocuklar bayramı çok seviyorlar çünkü hem çok tatlı tüketiyorlar hem de cep harçlıkları bol oluyor! Artık şartlar biraz daha zorlu olsa da yine de büyükler harçlık verme geleneğini bugün de sürdürüyor. Eskiden ise bu gelenek biraz daha farklıydı çünkü harçlık peçeteye sarılı olarak dağıtılırdı.
Kapı Kapı Gezilsin
Bayram denilince akla ilk gelen geleneklerden biri ziyarettir. Özellikle akrabalara yapılan bayram ziyaretleri ile uzaktaki aile bireylerinin yeniden bir araya gelmesine yönelik ortam yaratılmaktadır. Köye yapılan ziyaretlerle birliktelik duygusu ve bayram ruhu da güçlenir. İkramlar bu gezilerin vazgeçilmez bir bileşenidir. Baklava ve bayram çikolatası başta olmak üzere bu besinler tatlı sohbetler için en leziz seçeneklerdendir.
Yaşlılara Ziyaret
Bu bayramda yaşlılar ziyaret edilir, anıları dinlenir, yürekleri ısıtılır. Bu nedenle Şeker Bayramı kültürümüzde oldukça farklı görülmektedir. Ancak bu bayramda büyüklerinizi göremeseniz bile bu geleneği sürdürebilirsiniz. Bayram kahvaltısının ardından uzakta yaşayan yaşlı yakınlarınızla görüntülü görüşme yaparak onlara şeker ve koku hediye edebilirsiniz. Bir fincan Türk kahvesi içip sohbet etmek, bu tatilde birlikte vakit geçirmenin bir başka keyifli yolu!
Kalabalık Bayram Sofraları
Bayramın özellikle ilk günü ağız sulandıran yemekler, bugünlerde bayram adetleri denince akla gelenler arasında yer alıyor. Mutfakta aile üyeleri, çoğunlukla unlu mamuller ve etten oluşan nefis bir kahvaltı ve akşam yemeği hazırlar. Dürümler, börekler ve tatlılar mideye hitap eden bu lezzet büfesini tamamlayarak günü keyifli hale getirir. Üstelik sofra hem kalabalık hem neşeli hem de bir o kadar lezzetlidir. Böylece hep birlikte olmanın tadı da yemeklerin tadı da adeta damakta kalır.
Bayram Tatlısı ile Nefis Kapanış
Belki de bayram deyince aklınıza her gittiğiniz evde tattığınız birçok tatlı geliyor. Kalburabastı, revani, şekerpare, şöbiyet, helva, lokum, bayram çikolatası, şambali… Seçenekler say say bitmez. Ama bir tanesi var ki, bayram tatlısı denince direkt o akla gelir. Evet doğru bildiniz: Baklava!
Kime giderseniz gidin ya hazır ya da el yapımı bir şekilde mutlaka sizi bekliyor olduğunu görebilirsiniz. Bu enfes lezzet bayramla ilişkilendirilmiştir. Hatta geleneği sürdürmek için, bayramı evde yalnız geçiriyor olsanız bile, akşam yemeğinden sonra bir kutu baklava alıp kahve veya çayın yanında yiyebilirsiniz.