Amerikan Efsanesi Donutun Hikayesi
Donutlar günümüzün en popüler tatlı çeşitlerinden biridir. Bunları Amerikan polisiye filmlerinden tanıyabilirsiniz ve tattıktan sonra ne kadar iyi olduklarına şaşıracaksınız. Polisler seçimlerinde pek de haksız sayılmaz! Aynı zamanda estetik açıdan da hoşturlar. Renkli ve süslü, ayıca tam ağzınıza layık… Gelin onu biraz daha yakından tanıyalım.
Donut Nasıl Bir Yiyecek?
Donut, özellikle Amerika’da oldukça popüler olan bir tatlı çörek çeşididir. Donutların kalorisi yüksektir, yağ ve şeker oranı da yüksektir. Kahvaltılarda sıklıkla yenilen bu yemeğin hazırlanışında iki yöntem kullanılıyor. Simide benzeyen bu ürünün çeşitli çeşitleri vardır. İsteğe bağlı olarak çikolatalı, kremalı, reçelli, sade gibi çeşitli bileşenlerle kaplanmış çeşitler de üretilmektedir.
Donut’u bir çeşit tatlı olarak düşünebiliriz ancak bunun doğru olup olmadığından emin değiliz. Bununla birlikte, çörekler bugünlerde resmi olarak bir tatlı türü olarak kabul edilmektedir.
Birçoğumuz için kahve içmenin vazgeçilmez bir parçası olan donutlar, ülkemizde ve dünyada giderek yaygınlaşan butik kahveciler sayesinde oldukça popüler oldu. Fakat yine de donut, aslında düşündüğümüz kadar yeni bir yiyecek değil.
Donut Nasıl Günümüze Geldi?
Uzmanlar, Amerika Birleşik Devletleri’nin güneyindeki arkeolojik kazılarda taşlaşmış donutları keşfettiklerinde şaşkınlığa uğradı. Dünya, orijinal çöreklerin tarifini merak ediyordu. Araştırmalara ve varsayımlara göre donut ilk olarak Hollanda’da oliekoek adı altında bulunmuştur. Hollandalılar daha sonra bu lezzeti Kuzey Amerika’ya getirdi ve daha sonra Amerikalılar tarafından keşfedildi. Elbette bazı insanlar oliekoeklerin neden düz bir hamur şeklinde pişirildiğini ve donutların ortasının delik olduğunu sorgulayabilir. Bu konuda bir söylenti var ve bu oldukça normal.
Donut Şeklinin Hikayesi
Elizabeth Gregory, 1847’de Amerika’nın en iyi oliekoek yapımcısının New England bölgesi olarak ün kazandı. Gregory, ortasına antep fıstığı ve fındık gibi ürünler ekleyerek oliekoeklerin lezzetini dört katına çıkararak bu keklere benzersiz bir isim olan ” dough-nuts” dedi. Gregory’nin oğlu, bir denizci olan Kaptan Hanson Crockett, bir gün gemi yolculuğuna çıkmadan önce annesinden bir sepet dolusu çörek ve bu nefis keklerin tarifini hazırlamasını istedi, böylece bunları gemide pişirebilecekti.
Ancak Kaptan Hanson dümeni yönetirken, bir eliyle onu tutarken diğer eliyle bu çörekleri yemeye çalışırken, çörekleri direksiyon raylarına yerleştirerek sorunu çözebileceğini keşfetti. Bu şekilde yemenin çok daha kolay olduğunu anlayan gemi şefine, donutların tamamını tarife göre hazırlamasını söylemesi üzerine çörek, ortası delik olan bugünkü halini aldı.
Donut Bebekleri Hikayesi
Donut ile ilgili bir ilginç hikaye daha var.
Bu hikayeye göre Birinci Dünya Savaşı sırasında 250 Kurtuluş Ordusu gönüllüsü Fransa’ya gitti. Savaş sırasında yiyecek kıtlığı nedeniyle iki gönüllü, Teğmen Margaret Sheldon ve Yarbay Helen Purviance, donut konseptini ortaya attı. Ön saflarda kahve ve donut ikram ettiler. Çörekler askerler tarafından büyük beğeni topladı. Hatta çok zorlu şartlara rağmen onları kask içinde pişirmeyi bile başardılar.
Yoğun bir günün ardından Margaret Sheldon şöyle yazdı: “Bugün 700 fincan kahve, 300 çörek ve 22 turta yaptım.” Askerlerin onları moral yükseltici figürler olarak tanımlaması üzerine bu görevi yapan hanımlara ‘Donut Dollies’ adı verildi.
Donut Lezzetini Mutlaka Deneyin
Donut, meyve reçeli, krema, jöle, çikolata sosu, çikolata kreması, fıstık ezmesi, pekmez, tarçın ve bal gibi birçok sosla güzel giden lezzetli bir ikramdır. Donutlar akşam yemeğinize zenginlik ve keyif katarken aynı zamanda sizi mutlu edebilir. Bu nedenle bu kökeni güçlü ve lezzeti bol tatlıyı mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.
Şimdiden afiyet olsun!